Vliegenbestrijding

Vliegenbestrijding:

Met het aanbreken van het warmere weer komen ook de vliegen weer tevoorschijn. Vliegen kunnen naast overlast ook ziektes tussen dieren overbrengen. De bekendste ziektes die overgebracht worden via vliegen zijn wrang en houw.

  • Wrang:

Wrang is een uierontsteking veroorzaakt door Trueperella Pyogenes, deze bacterie wordt in de weide via vliegen overgebracht van speen tot speen. De uierontsteking die hierbij ontstaat is vaak slecht te behandelen met antibiotica en de ziekte verloopt dusdanig ernstig dat het kwartier verloren gaat.

  • Houw:

Naast wrang wordt ook houw overgebracht via vliegen. Houw of IBK (Infectieuze Bovine Keratoconjunctivitis) wordt veroorzaakt door Moraxella Bovis en uit zich in een ontsteking aan het oog. Het klinische beeld kent een grote variatie van alleen overmatig tranenvloed tot zwelling van de oogslijmvliezen, overgevoeligheid voor licht en aantasting van het hoornvlies, variërend van blauwkleuring tot zweren die het hoornvlies perforeren.

Om overlast door vliegen te voorkomen hebben we de volgende producten:

  • Boviclip/Auriplak

Deze clips zijn te bevestigen aan de oornummers en hebben een werking van ongeveer 4 maanden. Er zit geen wachttijd op dit product.

  • Is een pour-on product voor over de rug en heeft een werking van 10 weken. Wachttijd voor melk is 0 dagen en voor vlees 18 dagen.

Meer nieuwsberichten

Nieuwsbrief maart 2023

Overstap naar ander Managementsysteem:   Het managementprogramma van de praktijk voor visiteverslagen, voorraadbeheer en facturatie, wordt 28 maart vervangen door een programma van een andere fabrikant. We doen ons best om u als klant hier zo min mogelijk van te laten merken, maar doordat het om ons volledige managementsysteem gaat, zijn er rond de overgang […]

Februari maand van het gebit!

De gehele maand februari wordt er landelijk door dierenartsenpraktijken extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden en katten. Bekende gebitsproblemen zijn o.a. tandvleesontsteking, tandplak, losse en/of ontstoken tanden of kiezen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de honden en katten gebitsproblemen hebben die niet altijd opvallen. Symptomen die vaak gepaard gaan met deze […]

nieuwsbrief december 2022

Gebruik van kelafen bij jonge kalveren: De voordelen van het gebruik ontstekingsremmers bij jonge kalveren is steeds beter bekend. Het gebruik is dan ook flink toegenomen. Het versnelt het genezingsproces aanzienlijk en zorgt ervoor dat dieren minder ongemak ervaren en dus beter melk en vastvoer op blijven nemen. Bij het gebruik van pijnstillers moet wel […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren