Vliegenbestrijding

Vliegenbestrijding:

Met het aanbreken van het warmere weer komen ook de vliegen weer tevoorschijn. Vliegen kunnen naast overlast ook ziektes tussen dieren overbrengen. De bekendste ziektes die overgebracht worden via vliegen zijn wrang en houw.

  • Wrang:

Wrang is een uierontsteking veroorzaakt door Trueperella Pyogenes, deze bacterie wordt in de weide via vliegen overgebracht van speen tot speen. De uierontsteking die hierbij ontstaat is vaak slecht te behandelen met antibiotica en de ziekte verloopt dusdanig ernstig dat het kwartier verloren gaat.

  • Houw:

Naast wrang wordt ook houw overgebracht via vliegen. Houw of IBK (Infectieuze Bovine Keratoconjunctivitis) wordt veroorzaakt door Moraxella Bovis en uit zich in een ontsteking aan het oog. Het klinische beeld kent een grote variatie van alleen overmatig tranenvloed tot zwelling van de oogslijmvliezen, overgevoeligheid voor licht en aantasting van het hoornvlies, variërend van blauwkleuring tot zweren die het hoornvlies perforeren.

Om overlast door vliegen te voorkomen hebben we de volgende producten:

  • Boviclip/Auriplak

Deze clips zijn te bevestigen aan de oornummers en hebben een werking van ongeveer 4 maanden. Er zit geen wachttijd op dit product.

  • Is een pour-on product voor over de rug en heeft een werking van 10 weken. Wachttijd voor melk is 0 dagen en voor vlees 18 dagen.

Meer nieuwsberichten

Vliegenbestrijding

Vliegenbestrijding: Met het aanbreken van het warmere weer komen ook de vliegen weer tevoorschijn. Vliegen kunnen naast overlast ook ziektes tussen dieren overbrengen. De bekendste ziektes die overgebracht worden via vliegen zijn wrang en houw. Wrang: Wrang is een uierontsteking veroorzaakt door Trueperella Pyogenes, deze bacterie wordt in de weide via vliegen overgebracht van speen […]

Nieuwsbrief maart 2022

Vermelden medicijnen VKI formulier:  Zoals waarschijnlijk bekend, dient er bij runderen die naar de slachterij gaan een Voedselketeninformatie (VKI) formulier ingevuld te worden. Hierop moet een aantal zaken rondom medicijngebruik ingevuld worden. Allereerst moeten medicijnen vermeld worden waarvan de wachttermijn voor vlees, in de 7 dagen voordat het dier geslacht wordt, verstreken is. Let er […]

Ontwormen van schapen

Ontwormen van schapen:   Het moment van ontwormen van schapen en lammeren blijkt vaak een discussiepunt. Vanwege het ontwikkelen van resistentie van maagdarmwormen tegen ontwormingsmiddelen is het belangrijk om te beseffen dat bij elke behandeling er geselecteerd wordt op resistentie. Resistentie is niet meer terug te draaien en daarom is het vertragen van de ontwikkeling […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren