Nieuwsbrief september 2020

MELKVEE:

  • Koekompas. Voor het opstellen van het Koekompas hebben we inzicht nodig in Koedata en de KalfOK score. Deze kunnen we vinden in Veeonline. Dit lukt echter alleen indien u als veehouder een machtiging aan de gezondheidsdienst heeft gegeven dat wij deze data mogen inzien. Op gddiergezondheid.nl/kalfok vindt u het machtigingsformulier. Zou u deze machtiging willen invullen?

 

  • Naweeën hittestress. Voor zover we nu in kunnen schatten, lijken de gevolgen van de hitteperiode van augustus enigszins mee te vallen. Wel zien we meer koeien die aan de nageboorte blijven staan. Dit komt ten dele door hittestress en ten dele door een te lage voeropname in de droogstandperiode. Ook deze dieren hebben veel behoefte aan ventilatie, veel schoon drinkwater en vers voer tijdens de hitte.

Klauwproblemen (met name witte lijndefecten) komen ook meer voor. Deze dieren goed en frequent bekappen is noodzakelijk. De plekken dienen goed ingesmeerd te worden met Novaderma zalf waarna goed intapen noodzakelijk is.

 

  • Uit onderzoek komt steeds duidelijker naar voren dat dieren die op jonge leeftijd een flinke longontsteking doormaken hierdoor later in hun leven minder goed presteren. Het is dus van groot belang om de longen van kalveren zo goed mogelijk te beschermen. Vaccinatie tegen pinkengriep is een goede optie. Door bloedonderzoek kunnen we ook aantonen of pinkengriep virussen een rol spelen op uw bedrijf.

 

VLEESVEE:

  • Veel zoogkalveren zijn nu een paar maanden oud en de koeien zijn voor de eerste keer op dracht gecontroleerd. Onderweg zien we veel verschil in het gemak waarmee de koeien weer drachtig worden. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Het warme weer van augustus bijvoorbeeld heeft hier een grote invloed op.

Een andere oorzaak die we het hele jaar door zien is een lage mineralen voorziening. In onze streek zijn de weides van nature arm aan sporenelementen. Met name selenium. Dikbil runderen hebben vanwege hun spieromvang zelfs een grotere behoefte  aan sporenelementen dan andere rassen.

 

Selenium vormt samen met vitamine E en Jodium een complex dat zeer belangrijk is voor het afweersysteem. Als antioxidant voorkomt het weefselschade en draagt het bij aan de weerstand. Als gevolg zien we verschillende klachten. Stramheid en verminderde groei zijn mild. Regelmatig zien we echter problemen met verminderde vruchtbaarheid en zwakke kalveren. Ook zijn de dieren gevoeliger voor infecties.

Als u één van deze klachten herkent kan bloedonderzoek verstandig zijn. In het najaar, bij opstallen, geeft bloedafname van 3 drachtige koeien een goed beeld van eventuele tekorten.

 

Een andere optie is het extra voorzien in mineralen. Dit kan door het verstrekken van losse mineralen, het aanbieden van mineraalemmers of het ingeven van bolussen. Let hierbij op  dat het gehalte selenium en vitamine E toereikend is. Omdat op stal tegenwoordig weinig mais gevoerd wordt, worden losse mineralen slechter opgenomen. Ook bij het aanbieden van mineraalemmers wordt vaak niet de dagelijkse opname gehaald. De meeste zekerheid om in voldoende mineralen te voorzien, is het ingeven van een vruchtbaarheidsbolus vóór de dracht en het ingeven van een seleniumbolus tijdens de dracht.

De volgende bolussen hebben wij hiervoor in het assortiment

Rumivet Seleen

Ferti Plus

 

  • Natte schurft. Met het vochtige weer, zien we ook de problemen met natte schurft verergeren. Graag willen we nog als advies meegeven tijdig de koeien te behandelen tegen schurftmijt en bij opstallen te scheren.

Meer nieuwsberichten

Nieuwsbrief maart 2023

Overstap naar ander Managementsysteem:   Het managementprogramma van de praktijk voor visiteverslagen, voorraadbeheer en facturatie, wordt 28 maart vervangen door een programma van een andere fabrikant. We doen ons best om u als klant hier zo min mogelijk van te laten merken, maar doordat het om ons volledige managementsysteem gaat, zijn er rond de overgang […]

Februari maand van het gebit!

De gehele maand februari wordt er landelijk door dierenartsenpraktijken extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden en katten. Bekende gebitsproblemen zijn o.a. tandvleesontsteking, tandplak, losse en/of ontstoken tanden of kiezen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de honden en katten gebitsproblemen hebben die niet altijd opvallen. Symptomen die vaak gepaard gaan met deze […]

nieuwsbrief december 2022

Gebruik van kelafen bij jonge kalveren: De voordelen van het gebruik ontstekingsremmers bij jonge kalveren is steeds beter bekend. Het gebruik is dan ook flink toegenomen. Het versnelt het genezingsproces aanzienlijk en zorgt ervoor dat dieren minder ongemak ervaren en dus beter melk en vastvoer op blijven nemen. Bij het gebruik van pijnstillers moet wel […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren