Nieuwsbrief september 2020

MELKVEE:

  • Koekompas. Voor het opstellen van het Koekompas hebben we inzicht nodig in Koedata en de KalfOK score. Deze kunnen we vinden in Veeonline. Dit lukt echter alleen indien u als veehouder een machtiging aan de gezondheidsdienst heeft gegeven dat wij deze data mogen inzien. Op gddiergezondheid.nl/kalfok vindt u het machtigingsformulier. Zou u deze machtiging willen invullen?

 

  • Naweeën hittestress. Voor zover we nu in kunnen schatten, lijken de gevolgen van de hitteperiode van augustus enigszins mee te vallen. Wel zien we meer koeien die aan de nageboorte blijven staan. Dit komt ten dele door hittestress en ten dele door een te lage voeropname in de droogstandperiode. Ook deze dieren hebben veel behoefte aan ventilatie, veel schoon drinkwater en vers voer tijdens de hitte.

Klauwproblemen (met name witte lijndefecten) komen ook meer voor. Deze dieren goed en frequent bekappen is noodzakelijk. De plekken dienen goed ingesmeerd te worden met Novaderma zalf waarna goed intapen noodzakelijk is.

 

  • Uit onderzoek komt steeds duidelijker naar voren dat dieren die op jonge leeftijd een flinke longontsteking doormaken hierdoor later in hun leven minder goed presteren. Het is dus van groot belang om de longen van kalveren zo goed mogelijk te beschermen. Vaccinatie tegen pinkengriep is een goede optie. Door bloedonderzoek kunnen we ook aantonen of pinkengriep virussen een rol spelen op uw bedrijf.

 

VLEESVEE:

  • Veel zoogkalveren zijn nu een paar maanden oud en de koeien zijn voor de eerste keer op dracht gecontroleerd. Onderweg zien we veel verschil in het gemak waarmee de koeien weer drachtig worden. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Het warme weer van augustus bijvoorbeeld heeft hier een grote invloed op.

Een andere oorzaak die we het hele jaar door zien is een lage mineralen voorziening. In onze streek zijn de weides van nature arm aan sporenelementen. Met name selenium. Dikbil runderen hebben vanwege hun spieromvang zelfs een grotere behoefte  aan sporenelementen dan andere rassen.

 

Selenium vormt samen met vitamine E en Jodium een complex dat zeer belangrijk is voor het afweersysteem. Als antioxidant voorkomt het weefselschade en draagt het bij aan de weerstand. Als gevolg zien we verschillende klachten. Stramheid en verminderde groei zijn mild. Regelmatig zien we echter problemen met verminderde vruchtbaarheid en zwakke kalveren. Ook zijn de dieren gevoeliger voor infecties.

Als u één van deze klachten herkent kan bloedonderzoek verstandig zijn. In het najaar, bij opstallen, geeft bloedafname van 3 drachtige koeien een goed beeld van eventuele tekorten.

 

Een andere optie is het extra voorzien in mineralen. Dit kan door het verstrekken van losse mineralen, het aanbieden van mineraalemmers of het ingeven van bolussen. Let hierbij op  dat het gehalte selenium en vitamine E toereikend is. Omdat op stal tegenwoordig weinig mais gevoerd wordt, worden losse mineralen slechter opgenomen. Ook bij het aanbieden van mineraalemmers wordt vaak niet de dagelijkse opname gehaald. De meeste zekerheid om in voldoende mineralen te voorzien, is het ingeven van een vruchtbaarheidsbolus vóór de dracht en het ingeven van een seleniumbolus tijdens de dracht.

De volgende bolussen hebben wij hiervoor in het assortiment

Rumivet Seleen

Ferti Plus

 

  • Natte schurft. Met het vochtige weer, zien we ook de problemen met natte schurft verergeren. Graag willen we nog als advies meegeven tijdig de koeien te behandelen tegen schurftmijt en bij opstallen te scheren.

Meer nieuwsberichten

Vacature

Vacature paraveterinair dec 2022 Zoek jij een baan waar de dag voorbij vliegt, met humor op z’n tijd en een aantal keer per jaar een gezellig teamuitje? Solliciteer dan bij onze super leuke praktijk! Klantvriendelijkheid vinden wij belangrijk net als een gezellige sfeer! We doen graag een stapje extra voor elk dier, eigenaar en ook […]

Nieuwsbrief september 2022

Droogzetters slecht leverbaar Momenteel is Zoetis bezig met een verhuizing waardoor komende periode een aantal van hun producten slecht leverbaar zijn. Eerder was Avuloxil slecht leverbaar, deze is nu weer op voorraad. Op het moment zijn Orbenin Dry cow én Orbenin Extra Dry cow slecht leverbaar, dit zal waarschijnlijk tot begin oktober het geval zijn. […]

Nieuwsbrief Augustus 2022

Avuloxil Avuloxil is voor langere tijd niet leverbaar. Deze uier-injector is voor velen een geliefd product. De brede werking en de prednisolon maakt het kwartier weer vlot soepel. Ter vervanging zijn er meerdere opties: Voor vlokken in de melk zonder algemene ziekte van de koe, zijn eerste keus injectoren het advies. Orbenin LC, Ubropen of […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren