Nieuwsbrief maart 2022

Vermelden medicijnen VKI formulier:

 Zoals waarschijnlijk bekend, dient er bij runderen die naar de slachterij gaan een Voedselketeninformatie (VKI) formulier ingevuld te worden. Hierop moet een aantal zaken rondom medicijngebruik ingevuld worden. Allereerst moeten medicijnen vermeld worden waarvan de wachttermijn voor vlees, in de 7 dagen voordat het dier geslacht wordt, verstreken is. Let er hierbij op dat diergeneesmiddelen waar geen wachttermijn voor vlees op zit (m.n. Calcium infuus) ook vermeld worden op het formulier. Omdat er geen wachttijd op het vlees zit wordt dit nog wel eens vergeten te vermelden. Echter, kan er aan de slachtlijn nog wel geconstateerd worden dat er een middel is toegediend. Toedienen van injecties of infusen geven onderhuids bloedingen die aan de slachtlijn snel te herkennen zijn. Wanneer er vervolgens geen middel vermeld staat op het VKI formulier kan dit nog wel eens voor problemen zorgen, waardoor koeien soms onterecht worden afgekeurd.

 

Bloed tappen bij verwerpen:

 Nederland is al sinds 1997 vrij van Brucellose. Brucellose is een bacteriële infectie die ervoor zorgt dat dieren gaan verwerpen. De ziekte is erg besmettelijk en zorgt ervoor dat er meerdere dieren in de koppel verwerpen.

Omdat Nederland de officiële status Brucella-vrij heeft, is het niet nodig alle rundveebedrijven routinematig op brucellose te onderzoeken, zoals bijvoorbeeld bij BVD en IBR wel het geval is. Voorwaarde hiervoor is wel dat alle dieren die verwerpen, binnen een week onderzocht worden op Brucella. Zo is een eventuele herintroductie van Brucella in de nederlandse veestapel snel op te sporen. Een dier telt als een verwerper wanneer het dier aborteert tussen de 100 dagen van de dracht en 21 dagen voor de verwachte afkalfdatum.

Het verwerpen door runderen is aangifteplichtig in verband met het risico van brucellose. Als er binnen 7 dagen een bloedmonster van een verwerper ingestuurd wordt voor onderzoek, geldt er een vrijstelling van de aangifteplicht. Iedere verwerper is een Brucella-verdacht rund en mag alleen van het bedrijf worden afgevoerd als de uitslag van het bloedonderzoek gunstig is. Uit gegevens van de GD blijkt dat er een afname is van het aantal bloedjes wat na verwerpen wordt opgestuurd. Om te voorkomen dat er in de toekomst weer routinematig onderzoek gedaan moet  worden, is het belangrijk om deze bloedjes wel te blijven insturen. De kosten voor het onderzoek en de visite worden betaald door de GD.

 

Ondertekenen BBP, BGP en/of Koekompas:

 Nogmaals een herinnering om het BBP, BGP en/of Koekompas (digitaal) te ondertekenen. De plannen zijn pas geldig wanneer deze door dierenarts en veehouder ondertekend zijn. Hier wordt bij controles ook aandacht aan gegeven.

Homeopathische middelen in BBP:

 Door veranderende wetgeving rondom homeopathische middelen zijn In het nieuwe BBP de volgende homeopathische middelen opgenomen: Coffea praeparata, LactaQuit en Colosan. Zoals in voorgaande nieuwsbrief vermeld is alleen de veiligheid van deze producten bewezen en niet de werking.

Meer nieuwsberichten

Vacature

Vacature paraveterinair dec 2022 Zoek jij een baan waar de dag voorbij vliegt, met humor op z’n tijd en een aantal keer per jaar een gezellig teamuitje? Solliciteer dan bij onze super leuke praktijk! Klantvriendelijkheid vinden wij belangrijk net als een gezellige sfeer! We doen graag een stapje extra voor elk dier, eigenaar en ook […]

Nieuwsbrief september 2022

Droogzetters slecht leverbaar Momenteel is Zoetis bezig met een verhuizing waardoor komende periode een aantal van hun producten slecht leverbaar zijn. Eerder was Avuloxil slecht leverbaar, deze is nu weer op voorraad. Op het moment zijn Orbenin Dry cow én Orbenin Extra Dry cow slecht leverbaar, dit zal waarschijnlijk tot begin oktober het geval zijn. […]

Nieuwsbrief Augustus 2022

Avuloxil Avuloxil is voor langere tijd niet leverbaar. Deze uier-injector is voor velen een geliefd product. De brede werking en de prednisolon maakt het kwartier weer vlot soepel. Ter vervanging zijn er meerdere opties: Voor vlokken in de melk zonder algemene ziekte van de koe, zijn eerste keus injectoren het advies. Orbenin LC, Ubropen of […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren