Nieuwsbrief februari 2024

Nieuwe collega:

Een nieuw gezicht bij de praktijk. In deze nieuwsbrief wil ik mezelf even voorstellen zodat jullie een idee hebben wie er het erf op komt rijden. Ik ben Albert Visser en dit jaar ben ik bij Dierenartsenpraktijk Vaassen begonnen als dierenarts. Ik ben getrouwd met Janneke,  we hebben 2 dochters en in maart verwachten we ons 3e kindje.
We wonen nu nog in Zwartsluis, maar we hebben een huis gekocht in Terwolde, dus binnenkort hopen we in de buurt van de praktijk te komen wonen. Een mooie plek met ruimte om de deur dus we gaan ons daar waarschijnlijk goed vermaken met de tuin en schapen.

De afgelopen jaren heb ik ook als dierenarts gewerkt bij een andere praktijk en ook nog een tijdje op een melkveebedrijf.   Ik ga in de praktijk vooral aan de slag met het melkvee en ook wat met de vleeskalveren. Het scannen ben ik nog aan het leren dus regelmatig kom ik nog met een collega  mee bij de begeleiding om dat ook goed onder de knie te krijgen.

Inmiddels ben ik al weer een maand bezig en ben ik al op heel wat bedrijven geweest. Ik hoop de komende tijd met iedereen kennis te maken.

 

Transfauneren:

Bij koeien die niet herkauwen en waarbij de pens stil ligt, is vaak het onderliggende probleem dat de pensflora niet of nauwelijks functioneert. Wanneer drenchen niet helpt, bestaat de mogelijkheid om de koeien te transfauneren. Hierbij wordt er bij een gezonde donorkoe, die al ver in lactatie is, pensvloeistof afgetapt met een speciale drenchpomp. De opgezogen pensvloeistof wordt vervolgens gedrencht in de pens van de zieke koe, eventueel aangevuld met drenchpoeders. De pensflora van de zieke koe wordt op deze manier hersteld, waardoor de koe weer de drang krijgt om te gaan vreten. Sinds kort beschikken we over een dergelijke pomp en zijn we dus in de gelegenheid om transfaunaties gemakkelijker uit te voeren.

 

Drench poeders:

Bij het drenchen van koeien is het belangrijk om ook een poeder toe te voegen. In de vloeistof moeten namelijk zouten en energie zitten zodat de pensflora zijn werk kan doen en de opname van voedingstoffen via de pens bevordert wordt. Een staande koe mag 40 liter water toegediend krijgen.

 

We hebben ons assortiment aangevuld met de volgende poeders van Selekt:

  • Fresh cow, bij net afgekalfde koeien met bijvoorbeeld melkziekte of slepende melkziekte.

Bevat een grote hoeveelheid calcium

  • Restore, bij zieke koeien met uitdrogingsverschijnselen/coli koeien (1zakje per 20 liter)

Bevat een grote hoeveelheid chloride en kalium ionen

  • Off feed, bij koeien met slechte eetlust. Beschermt tegen slepende melkziekte

Meer nieuwsberichten

Vacature

Zoek jij een baan waar de dag voorbij vliegt, met humor op z’n tijd Solliciteer dan bij onze super leuke praktijk! Klantvriendelijkheid vinden wij belangrijk net als een gezellige sfeer! We doen graag een stapje extra voor elk dier, eigenaar en ook voor elkaar. Solliciteer voor 5 april en wie weet zien we jou snel. […]

Nieuwsbrief februari 2024

Nieuwe collega: Een nieuw gezicht bij de praktijk. In deze nieuwsbrief wil ik mezelf even voorstellen zodat jullie een idee hebben wie er het erf op komt rijden. Ik ben Albert Visser en dit jaar ben ik bij Dierenartsenpraktijk Vaassen begonnen als dierenarts. Ik ben getrouwd met Janneke,  we hebben 2 dochters en in maart […]

Informatieavond voor paardenhouders

Een gezellige maar vooral leerzame avond over Rhinopneumonie en maagzweren bij paarden. Deze avond wordt gehouden bij Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59 Terwolde.   Aanmelden is gewenst voor 18 januari bij DAP Vaassen Dit kan telefonisch 0578-574427 of per mail info@dapvaassen.nl  
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren