nieuwsbrief december 2022

doorgebroken maagzweer kalf

Gebruik van kelafen bij jonge kalveren:

De voordelen van het gebruik ontstekingsremmers bij jonge kalveren is steeds beter bekend. Het gebruik is dan ook flink toegenomen. Het versnelt het genezingsproces aanzienlijk en zorgt ervoor dat dieren minder ongemak ervaren en dus beter melk en vastvoer op blijven nemen. Bij het gebruik van pijnstillers moet wel aan de juiste dosering gedacht worden, vaak worden jonge kalveren sterk over gedoseerd.
Een overdosis aan pijnstilling kan een lebmaagzweer in de hand werken. Pijnstillers zorgen ervoor dat de beschermende slijmvlieslaag dunner wordt en de productie van maagzuurr stijgt. Het risico op ontstaan van lebmaagzweren verschilt ook weer per pijnstiller. Melovem/Novem zijn het veiligst gevolgd door Rimadyl. Kelafen heeft het hoogste risico op complicaties.

 

 

 

Product: Dosering: Kalf van 50kg:
Melovem/Novem5 1ml/10kg eenmalig 5ml
Novem20 1ml/40kg eenmalig 1,25ml
Rimadyl 1ml/35kg eenmalig 1,4ml
Kelafen 1ml/33kg een keer daags 1,5ml

 

 

 

In de tabel staan de producten en de bijbehorende doseringen. Wanneer de juiste dosering aangehouden wordt zijn de risico’s heel beperkt. Bij voorkeur wordt er Melovem gebruikt omdat dit het veiligste product is en daarnaast minder snel wordt over gedoseerd. Kelafen heeft van zichzelf meer risico’s en moet daarnaast dagelijks gespoten worden, waardoor het vaak gedurende langere tijd wordt over gedoseerd. Het advies is dan ook om melovem te gebruiken bij jonge kalveren en bij gebruik van kelafen goed op de dosering te blijven letten.

 

Alternatieve droogzetters:

 

Nog steeds zijn er problemen met levering van Orbenin Dry Cow en Orbenin Extra Dry Cow.  De buitenlandse alternatieven voor deze droogzetters zijn gelukkig wel steeds meer voorradig. Omdat deze alternatieve droogzetters niet op het bedrijfsbehandelplan staan, wordt er een papieren aanvulling met de droogzetters meegeleverd. Hier kan bij toekomstige Qlip/kiwa controles naar gevraagd worden. Het is dus belangrijk om deze goed te bewaren.

De alternatieve droogzetters zijn elders in Europa geregistreerd kunnen via de cascade regeling gebruikt worden en komen daarom met een OFFLABEL verklaring. Deze producten hebben geen Reg-NL en zijn daarom moeilijk te vermelden op het VKI formulier. Het is goed hieraan te denken, voordat dieren voor de slacht worden aangeboden.

 

Ondertekenen Koekompas en Bedrijfsbehandelplan:

 

In deze periode van het jaar worden er op veel bedrijven het koekompas en bedrijfsbehandelplan gemaakt. Vergeet niet om deze digitaal te ondertekenen. De documenten zijn pas geldig wanneer deze ook door de veehouder ondertekend zijn.

Meer nieuwsberichten

Mededeling medicijnen bestellen donderdag 14-12-2023

Donderdag 14-12-2023 kunnen medicijnen, i.v.m. het tellen van onze voorraad, pas na 15.00 uur afgehaald worden en start de bezorger zijn route in de middag. De medicijnen die woensdag 13-12-2023 zijn besteld kunnen wel in de ochtend afgehaald worden. Onze excuses voor het ongemak.      

Nieuwsbrief maart 2023

Overstap naar ander Managementsysteem:   Het managementprogramma van de praktijk voor visiteverslagen, voorraadbeheer en facturatie, wordt 28 maart vervangen door een programma van een andere fabrikant. We doen ons best om u als klant hier zo min mogelijk van te laten merken, maar doordat het om ons volledige managementsysteem gaat, zijn er rond de overgang […]

Februari maand van het gebit!

De gehele maand februari wordt er landelijk door dierenartsenpraktijken extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden en katten. Bekende gebitsproblemen zijn o.a. tandvleesontsteking, tandplak, losse en/of ontstoken tanden of kiezen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de honden en katten gebitsproblemen hebben die niet altijd opvallen. Symptomen die vaak gepaard gaan met deze […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren