Nieuwsbrief december 2021

De laatste nieuwsbrief van het jaar. Een jaar dat grotendeels in het teken stond van 1 ding en met maar weinig hoogtepunten. Gelukkig lijkt 2022 te beginnen met goede prijzen voor zuivel en vlees. Wij hopen komend jaar ook weer eens een paar boerenavonden te kunnen organiseren.

 

2021 is het laatste jaar dat het koekompas ter vervanging geldig is voor het bedrijfsgezondheidsplan. Echter is deze, zoals ondertussen bekend, wel opgeleukt met een koealert en een officiële controle. Komend jaar komt daar dus nog extra papierwerk bij. We pakken dit natuurlijk zo handig mogelijk op.

We zien al dat het veehouderdeel van het koekompas vlot van te voren wordt ingevuld. Waarvoor dank.
Denk eraan dat het bedrijfsbehandelplan (veeonline) en koekompas (zuivelplatform) nog digitaal ondertekend moeten worden.

 

Wij werden er op geattendeerd dat vanaf afgelopen juli Qlip een andere testmethode hanteert voor residu bepaling in de tankmelk. De nieuwe test is een stuk gevoeliger en kan op stofniveau tot op 0,1 µgram/g terugvinden. Dat is 1 gram op 10 duizend kilo.

Denk er dus aan na behandeling de wachttijd van de melk aan te houden en het melkstel te reinigen. Zeker ook bij gebruik van droogzetters. Bij twijfel laat je het beste de melk testen.

5 jaar geleden zijn alle antibiotica UDD geworden. Op het melkveebedrijf mogen daarom enkel producten aanwezig zijn die in het BBP staan. En op het BBP mogen alleen eerste keus producten vermeld worden. Gelukkig zijn uierinjectoren hierop uitgezonderd. Avuloxil, Ubrolexin en Albiotic mogen beperkt op voorraad zijn om uierontsteking met gram negatieven kiemen ( Coli en Klebsiella) te behandelen.

Alle andere kiemen zoals een Uberis, CNS of een Aureus kunnen prima behandeld worden met bv. Orbenin LC of Ubropen.
We zien de laatste jaren een mooie verschuiving naar het gebruik van eerste keus injectoren. Afgelopen jaar werd 30% van de uierontstekingen behandeld met eerste keus en 70% met een tweede keus injector. Aan de praktijk zijn afgelopen jaar 550 melkmonsters onderzocht. Dit is 20% van de koeien behandeld met een 2de keus. Als we de verdeling van mastitis verwekkers bekijken is er nog ruimte gerichter te behandelen. Omdat het gebruik van 2de keus injectoren onder voorwaarde is van kiembepaling hopen we dat komend jaar meer melk ingestuurd gaat worden.

 

Meer nieuwsberichten

Nieuwsbrief december 2021

De laatste nieuwsbrief van het jaar. Een jaar dat grotendeels in het teken stond van 1 ding en met maar weinig hoogtepunten. Gelukkig lijkt 2022 te beginnen met goede prijzen voor zuivel en vlees. Wij hopen komend jaar ook weer eens een paar boerenavonden te kunnen organiseren.   2021 is het laatste jaar dat het […]

nieuwsbrief oktober 2021

Pinkengriep: De herfst is aangebroken, dit betekent dat het jongvee weer op stal komt, de temperatuur daalt en de luchtvochtigheid stijgt. Kortom, ideale omstandigheden voor pinkengriep om toe te slaan. Pinkengriep is de belangrijkste virale component van BRD, dit is een verzamelnaam voor verschillende virussen en bacteriën die longontsteking veroorzaken. De verschijnselen zijn: Benauwde kalveren […]

Nieuwsbrief april 2021

Aanvoer van vee Bij aanvoer of aankoop van vee van een locatie met een andere status moet bij aankomst bloedgetapt worden om uw status voor bijvoorbeeld BVD, IBR en Salmonella niet te verliezen. De aansturing bij de GD gebeurt door 2 verschillende systemen. Hierdoor gebeurt het, dat er al bloed onderzocht is en daarna de […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren