Update blauwtong juli 2024

Update blauwtong schaap juli 2024

Afgelopen maanden is er volop gevaccineerd om het blauwtongvirus tegen te gaan. Zoals waarschijnlijk al vernomen, voorkomt het vaccin helaas niet bij alle schapen dat ze verschijnselen van blauwtong krijgen. Het vaccin moet voorkomen dat dieren ernstig ziek worden en dood gaan. Indien dit niet het geval is, vragen wij u om dit bij ons te melden. Dan kunnen wij dit terugkoppelen richting de fabrikant en verantwoordelijke instanties.

Iedereen had natuurlijk gehoopt dat met behulp van het vaccin de volgende uitbraak voorkomen had kunnen worden. Ondanks dat dit niet het geval is, is het wel belangrijk te beseffen dat vaccinatie tot nu toe de enige manier is om schapen weerbaarder te maken tegen het virus. In 2023 lag het sterftepercentage van schapen die de ziekte hadden op 70%. Dit is ongekend hoog en daarmee een van de dodelijkste virussen die er bij schapen bestaat. De verwachting is dat het sterftepercentage bij besmette dieren na vaccinatie een stuk lager zal zijn en de ziekte beter te behandelen is. Het advies is dan ook om dieren bij verschijnselen te behandelen met pijnstillers/ontstekingsremmers eventueel aangevuld met antibiotica bij dieren met ontstekingen in de bek of aan de klauwen.

Behandeling:

  • Melovem 1ml/10 kg om de dag
  • Paracetamol Humane dosering
  • Engemycine 1ml/10kg elke dag

 

Rode lebmaagworm:

Ook de rode lebmaagworm is veel aanwezig in deze tijd van het jaar. Dieren die blauwtong krijgen en tegelijkertijd een (zware) rode lebmaagworm besmetting hebben, lopen een veel groter risico op overlijden en ernstig ziek worden. Het advies is om schapen tijdig te ontwormen met flukiver of leva-bolussen.

Mineralen:

Om de weerstand van schapen zo goed mogelijk te houden is voldoende mineraalgift ook belangrijk. Advies is om dit ter beschikking te hebben in de wei of via brok te verstrekken. Bijkomend voordeel van brok bij voeren is dat zieke dieren snel herkend worden en tijdig behandeld kunnen worden.

Boostvaccinatie:

Volgens de leverancier is het boosteren van het vaccin niet noodzakelijk. Echter, bij andere virusziektes is bekend dat het boosteren van een vaccin een betere immuunrespons opwekt. Dit kan bij dit virus ook het geval zijn, alleen weten we de toegevoegde waarde hier nog niet van aangezien dit nog niet geprobeerd is. Het kan dus nuttig zijn om dit bij waardevolle dieren te overwegen.

Meer nieuwsberichten

Nieuwsbrief juli 2024

Kexxtone, De bolus ter preventie van slepende melkziekte is tijdelijk van de markt gehaald. Vanaf 1 juni wordt deze niet meer verkocht. De batches van 2021 bleken onregelmatig op te lossen, waardoor er bolussen opgegeven werden met de nog werkzame stof erin. Deze is zeer giftig voor honden. De bolussen van afgelopen jaar hadden dit […]

Update blauwtong juli 2024

Update blauwtong schaap juli 2024 Afgelopen maanden is er volop gevaccineerd om het blauwtongvirus tegen te gaan. Zoals waarschijnlijk al vernomen, voorkomt het vaccin helaas niet bij alle schapen dat ze verschijnselen van blauwtong krijgen. Het vaccin moet voorkomen dat dieren ernstig ziek worden en dood gaan. Indien dit niet het geval is, vragen wij […]

Nieuwsbrief februari 2024

Nieuwe collega: Een nieuw gezicht bij de praktijk. In deze nieuwsbrief wil ik mezelf even voorstellen zodat jullie een idee hebben wie er het erf op komt rijden. Ik ben Albert Visser en dit jaar ben ik bij Dierenartsenpraktijk Vaassen begonnen als dierenarts. Ik ben getrouwd met Janneke,  we hebben 2 dochters en in maart […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren