Nieuwsbrief april 2021

Aanvoer van vee

Bij aanvoer of aankoop van vee van een locatie met een andere status moet bij aankomst bloedgetapt worden om uw status voor bijvoorbeeld BVD, IBR en Salmonella niet te verliezen. De aansturing bij de GD gebeurt door 2 verschillende systemen. Hierdoor gebeurt het, dat er al bloed onderzocht is en daarna de aansturing volgt voor 2 andere onderzoeken. Wij hebben dit ook niet altijd in de gaten.  5 dagen na aanmelden van uw dieren is de aansturing compleet. Als u eerder uw dieren laten onderzoeken, is het goed de volledigheid te controleren.

Natuurlijk is het verstandig om enkel dieren aan te voeren van bedrijven met dezelfde status, of dit vooraf al te onderzoeken.

Schmallenberg

Dit jaar zien we weer regelmatig lammeren en kalveren met aangeboren afwijkingen. Bij nader onderzoek werd bij een deel van deze dieren het schmallenberg virus aangetoond. Afwijkingen die passen bij schmallenberg zijn: kromme poten, draainekken, afwijkingen in de wervelkolom, vastgegroeide gewrichten, een verkorte onderkaak en afwijkingen in de hersenen. Het virus wordt overgedragen door knutten gedurende warmere periodes. De afwijkingen ontstaan in de eerste maanden van de dracht, dit betekend dat er nu dus geen sprake meer is van een actieve infectie en er dus geen maatregelen genomen kunnen worden.

Omdat in de loop der jaren de weerstand tegen het virus is afgenomen, krijgt het virus nu weer de kans om op te leven. Verwacht wordt dat de problemen niet zo groot zullen zijn als in de eerste introductie in 2011.

 

Bloedtappen verwerper

Het afgelopen jaar hebben we minder meldingen van verwerpers gehad. De verwachting is dat het aantal verworpen kalveren niet minder is.

Verwerpers tussen de 100 en 260 dagen dracht dienen binnen 7 dagen onderzocht te worden op Brucella. Als geluk bij een ongeluk is dit bezoek gratis en mooi te combineren met andere werkzaamheden, wat u de kosten van de visite bespaart.

Meer nieuwsberichten

Nieuwsbrief maart 2023

Overstap naar ander Managementsysteem:   Het managementprogramma van de praktijk voor visiteverslagen, voorraadbeheer en facturatie, wordt 28 maart vervangen door een programma van een andere fabrikant. We doen ons best om u als klant hier zo min mogelijk van te laten merken, maar doordat het om ons volledige managementsysteem gaat, zijn er rond de overgang […]

Februari maand van het gebit!

De gehele maand februari wordt er landelijk door dierenartsenpraktijken extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden en katten. Bekende gebitsproblemen zijn o.a. tandvleesontsteking, tandplak, losse en/of ontstoken tanden of kiezen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de honden en katten gebitsproblemen hebben die niet altijd opvallen. Symptomen die vaak gepaard gaan met deze […]

nieuwsbrief december 2022

Gebruik van kelafen bij jonge kalveren: De voordelen van het gebruik ontstekingsremmers bij jonge kalveren is steeds beter bekend. Het gebruik is dan ook flink toegenomen. Het versnelt het genezingsproces aanzienlijk en zorgt ervoor dat dieren minder ongemak ervaren en dus beter melk en vastvoer op blijven nemen. Bij het gebruik van pijnstillers moet wel […]
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren