Nieuwsbrief oktober 2021

Pinkengriep:

De herfst is aangebroken, dit betekent dat het jongvee weer op stal komt, de temperatuur daalt en de luchtvochtigheid stijgt. Kortom, ideale omstandigheden voor pinkengriep om toe te slaan. Pinkengriep is de belangrijkste virale component van BRD, dit is een verzamelnaam voor verschillende virussen en bacteriën die longontsteking veroorzaken.

De verschijnselen zijn:

  • Benauwde kalveren
  • Snelle ademhaling
  • Hoest
  • Neusuitvloeiing en traanogen
  • Vaak hoge koorts

De bacteriële component kan behandeld worden met een geschikt antibiotica (resflor/nuflor), maar de virale component kan alleen symptomatisch behandeld worden met pijnstillers/ontstekingsremmers (novem, melovem, kelafen) en bij ernstige gevallen dexa-ject. Dieren zullen altijd blijvende longschade ondervinden wanneer ze een heftige infectie met pinkengriep doormaken. Dit zal zich tijdens de lactatie uiten in een slechtere of tegenvallende productie. Voorkomen is, zoals altijd, beter dan genezen.

Ter preventie is het belangrijk om kalveren tot 6 maanden gescheiden te houden van het oudere vee. Dit voorkomt dat ziektekiemen de kalveren besmetten vanuit de oudere koeien. Idealiter worden kalveren tot een minimale leeftijd van 2-3 weken in eenlingboxen of iglo’s gehuisvest. Vervolgens via all-in all-out tot een minimale leeftijd van 16 weken op stro gehouden en daarna in dezelfde groepen op roosters gehouden. Let op dat er geen sprake is van tocht, dit kan gecontroleerd worden door de afdeling uit te roken.

Om kalveren zo optimaal mogelijk te beschermen tegen pinkengriep, is het verstandig om de dieren te vaccineren. Dit kan op twee manieren, afhankelijk van de problemen op een bedrijf. Een neusenting kan vanaf 9 dagen leeftijd en geeft na 5 dagen al bescherming. De immuniteit houd aan tot 3 maanden na de enting. Voor langdurige en bredere bescherming wordt bovipast gebruikt. Dit kan vanaf een leeftijd van 14 dagen en moet na 4-6 weken herhaald worden. Neem voor een passende strategie contact op met uw dierenarts.

 

 

Salmonella:

De zomer en herfst zijn ook risicoperiodes voor de insleep van salmonella. De grootste risicogroepen zijn de kalveren, de droge en de verse koeienDe belangrijkste verschijnselen zijn hoge koorts, waterdunne diarree, verwerpen, productiedaling en bij kalveren daarnaast ook luchtweg- en gewrichtsproblemen. In sommige gevallen kan er salmonella op een bedrijf aanwezig zijn zonder dat er sprake is van klinische verschijnselen. Dit komt dan boven water bij het tankmelkonderzoek op salmonella. Omdat de ziekte ook besmettelijk is voor de mens, is het van belang om geen salmonella op het bedrijf te hebben. De belangrijkste risicofactoren op de insleep van salmonella zijn:

  • Aanvoer van dierlijke mest en insleep via ongedierte tijdens mest uitrijden
  • Aanvoer van runderen van bedrijven met salmonella-onverdacht status
  • Contact met runderen van andere bedrijven (over-de-draad contact en keuringen)
  • Geen gebruik van bedrijfseigen kleding door erfbetreders
  • Het gebruik van oppervlaktewater als veedrinkwater
  • Vuile machines, apparatuur en veewagens die ook op andere bedrijven komen

 

 

Vervanger Halagon:

Stenorol is de vervanger voor Halagon ter preventie van cryptosporidiose. Beide producten hebben dezelfde werkzame stof. De dosering is 2ml/10 kg lichaamsgewicht oraal, vanaf 24-48 na geboorte, gedurende 7 opeenvolgende dagen. Het product voorkomt de opbouw van een infectie met cryptosporidium en vermindert de ernst van diarree bij een klinische infectie.

 

Meer nieuwsberichten

Vacature

Zoek jij een baan waar de dag voorbij vliegt, met humor op z’n tijd Solliciteer dan bij onze super leuke praktijk! Klantvriendelijkheid vinden wij belangrijk net als een gezellige sfeer! We doen graag een stapje extra voor elk dier, eigenaar en ook voor elkaar. Solliciteer voor 5 april en wie weet zien we jou snel. […]

Nieuwsbrief februari 2024

Nieuwe collega: Een nieuw gezicht bij de praktijk. In deze nieuwsbrief wil ik mezelf even voorstellen zodat jullie een idee hebben wie er het erf op komt rijden. Ik ben Albert Visser en dit jaar ben ik bij Dierenartsenpraktijk Vaassen begonnen als dierenarts. Ik ben getrouwd met Janneke,  we hebben 2 dochters en in maart […]

Informatieavond voor paardenhouders

Een gezellige maar vooral leerzame avond over Rhinopneumonie en maagzweren bij paarden. Deze avond wordt gehouden bij Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59 Terwolde.   Aanmelden is gewenst voor 18 januari bij DAP Vaassen Dit kan telefonisch 0578-574427 of per mail info@dapvaassen.nl  
Alle nieuwsberichten

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren