Onze gemengde praktijk heeft een grote klantenkring binnen de landbouwhuisdieren. Een belangrijk onderdeel hiervan is de melkveehouderij, vleesvee, varkens en mestkalveren.
Diergeneeskunde in de melkveesector betekent niet alleen de ambulante zorg van zieke dieren, maar ook de uitdaging van passende bedrijfsbegeleiding. Een goede productie en bedrijfsresultaat is voor elk bedrijf anders. Elke veehouder heeft zijn eigen doelen.
Wij proberen hierin te ondersteunen met in het achterhoofd een goede diergezondheid en dierwelzijn. In dit kader worden door Herman, Hugo, Sjoerd, Bas en Albert periodiek elke hun vaste bedrijven bezocht. Bij deze twee, vier of zes wekelijkse bezoeken, wordt er naast de gebruikelijke drachtcontrole en preventieve handelingen, ook aandachtspunten in jongveeopfok, voeding en klauw- en uiergezondheid besproken.
Rassen zoals Blonde d’ aquitaine, Belgisch Wit-Blauw en Verbeterd Roodbont worden zowel hobbymatig als bedrijfsmatig gehouden. Hierbij wordt onze hulp geregeld ingeroepen bij de geboorte. In veel gevallen gaat het dan om de keizersnede.
Deze visites zijn natuurlijk niet te plannen. Daarom zijn er ook ‘s nachts en in het weekend altijd 2 rundveedierenartsen bereikbaar om u te helpen.
In de kalversector hebben wij als dierenarts vooral een begeleidende rol. In overleg met kalverhouder en vertegenwoordiger, streven we naar goede diergezondheid en productie. Richard Bomers, Stephan van der Raaf en Albert Visser zijn als geborgd vleeskalverdierenarts dagelijks te vinden op bedrijven met blank- en rosévleeskalveren. Wij behandelen individuele dieren en geven onafhankelijk advies op koppelniveau.
Tegenwoordig is daar ook de extra uitdaging in de reductie van het antibioticum gebruik. Met behulp van bedrijfsbehandel- en gezondheidsplan volgens de IKB regeling wordt hier mede vorm aangegeven.
In onze regio zijn er verschillende mooie geiten en schapenbedrijven. Wij komen dan ook graag bij professioneel gehouden kleine herkauwers als hobbyvee.
De verschillende rassen hebben elk hun unieke kenmerken en brengen een mooie variatie in ons werk.
Alpaca’s zijn kleine kameelachtigen uit Zuid-Amerika. Door hun vrolijke karakter en voorkomen is het een soort dat steeds vaker gehouden wordt als huisdier. Alpaca’s zijn herkauwers, maar hebben een aantal belangrijke eigenschappen waarvoor er specialistische diergeneeskundige kennis nodig is. Norbert Vonk heeft zich toegelegd op de fysiologie en ziekteleer van Kamelen, Lama’s en Alpaca’s
In de varkenssector werken Norbert Vonk en Hugo Krabbenborg op vermeerderings- en afmestbedrijven.