Melkonderzoek

Goed melkonderzoek begint bij een juiste monstername. Op de praktijk kunnen steriele melkbuisjes (gratis) afgehaald worden. Een hulpmiddel bij een juiste monstername is het stappenplan van UGCN

In ons eigen laboratorium worden dagelijks de melkmonsters onderzocht. Ook in het weekend. De kiemen worden op speciale voedingsbodem gegroeid. Vervolgens wordt er met verschillende testen bepaald om welke kiem het gaat en een gevoeligheidsbepaling.

Wanneer de uitslag bekend is, wordt er door de assistente overlegd met de dierenarts. De therapie wordt vervolgens telefonisch aan de veehouder doorgegeven. Via de e-mail wordt ook een overzicht van alle melkonderzoeken van het bedrijf doorgegeven. Bacteriën in de melk hebben tijd nodig om te groeien, daarom is een gedeeltelijke uitslag de volgende dag bekend en na 2 dagen ook de gevoeligheidsbepaling.

Doordat het melkonderzoek op de praktijk gebeurt en de uitslag wordt besproken met de dierenarts die de koe en zeker het bedrijf goed kent, kan de uierontsteking snel en goed behandeld worden.

In het kader van antibioticumreductie is er voor de melkveesector een protocol droogzetten. Koeien en vaarzen mogen enkel nog met antibioticum drooggezet worden als er een verhoogd celgetal is. Op de praktijk is het mogelijk om per kwartier het celgetal te laten bepalen. Met de komst van een eerste keus uierinjector is goed en regelmatig melkonderzoek nog belangrijker geworden.

Stel direct uw vraag

Maandag: 08.00 – 18.30 uur
Dinsdag: 08.00 – 18.30 uur
Woensdag: 08.00 – 18.30 uur
Donderdag: 08.00 – 18.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 18.30 uur
Zaterdag: 09.00 – 12.00 uur
Wij werken op afspraak

Dierenartsenpraktijk Vaassen

Apeldoorn, Epe, Heerde, Wapenveld, Terwolde, Nijbroek, Voorst, Klarenbeek, Loenen en Lieren